Armoede is geen gebrek aan karakter…

door Dagelijkse Dingen

Heb je hem gezien deze week? Aan tafel bij De Wereld Draait Door. Of misschien zag je het filmpje al eerder. Hij ging namelijk viral, Rutger Bregman en wat hij te zeggen had tijdens het World Economic Forum in Davos. Hij vertelde aan Matthijs hoe ongemakkelijk hij was toen hij daar rondliep tussen de rijken en ontdekte tijdens een van de paneldiscussies waar hij aan deelnam dat er niet over belastingen gesproken mocht worden. Diezelfde avond nog bereidde hij een korte speech voor. Hij wist dat hij de volgende dag weer zou aanschuiven bij een panel en dat daar camera’s aanwezig waren. Dus toen hij het woord kreeg, pakte hij het moment om de rijke filantropen de eenvoudige waarheid te vertellen. Want eenvoudig is het. De rijken en bedrijven moeten ophouden met belastingontwijking en belasting gaan betalen. Taxes taxes taxes!

Dat behoeft geen ingewikkeld betoog, maar toch gebeurt het niet. En waarom niet? Omdat zij die moeten betalen bepalen. En ze willen niet. Puur eigenbelang. De gevolgen zijn rampzalig. De kloof tussen rijk en arm wordt groter en groter. Uit onderzoek van Oxfam blijkt dat de 26 rijkste personen op de planeet nu evenveel bezitten als de 3,8 miljard armste mensen in de wereld.

Rutger Bregman ging viral. Zijn woorden gingen viral. En dat geeft hoop. Rutger Bregman schreef een boek waarin hij pleit voor een basisinkomen. VPRO Tegenlicht maakte er een uitzending over die veel indruk op me maakte. Omdat wat Rutger zegt zo logisch is. Zoveel logischer dan hoe het nu in de wereld verdeeld is. Hij heeft een droom en ik kan niet anders dan die met hem delen. Een basisinkomen als recht voor elk individu. Als je nieuwsgierig bent geworden, neem dan een kwartier de tijd om het Rutger glashelder te horen uitleggen in deze TedTalk.

Held!
0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK