Be kind

door Dagelijkse Dingen

Gisteren op de bank met mijn lief. Theo Maassen op tv, 24 uur met onze denker des vaderlands: filosoof Rene Gude. Mooie aflevering die ook vandaag nog in mijn hoofd bleef draaien. Rene Gude – ongeneeslijk ziek en door die rotziekte al een been geamputeerd – deelde zijn ideeën over leven. Het  leven. Ons leven. Eenvoudige ideeën in theorie, maar wat zouden ze een enorme verandering kunnen teweeg brengen in de praktijk. Een greep uit de aflevering die – als je hem nog niet hebt gezien – echt de moeite waard is om te zien:

* We zijn altijd bezig met vernieuwen, maar het onderhoud is belangrijk. En inderdaad, kijk alleen naar marketing van producten… we worden overladen met ‘better, improved, new formula’. Vernieuwen als doel op zich. Om iets te verkopen want nieuw is immers altijd beter… Rene Gude pleit voor onderhoud, echt kijken naar wat je hebt, het koesteren (waarderen) en natuurlijk, als er iets wringt dan veranderen. Niet per se vernieuwen maar verbeteren.

* “Godverdomme, laten we eens een tijd geen kutopmerkingen maken”. Want wat gebeurt dat veel, kutopmerkingen, anderen in een paar woorden afserveren, ongefundeerde meningen spuien. Ook Rene Gude maakt zich er schuldig aan. Maar laten we het eens niet doen, oppert hij. Of zoals mijn oma zei: “Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan maar niets.”

Met name zijn laatste overdenking raakte me. Het is zo makkelijk om te mopperen, de schuld in andermans schoenen te schuiven, met je vinger te wijzen (ver weg van jezelf). Maar wat zou de wereld er anders uitzien als we eerst eens keer twee keer zouden nadenken, onze woorden zouden inslikken of om zouden zetten in iets positiefs. Ga maar eens na, hoe makkelijk we stempels uitdelen en mensen in hokjes plaatsen. Hoe we ongenuanceerd door het leven struikelen. Ja, ik heb het zeker ook over mezelf.

Dus ik ga het proberen. Gewoon iets vriendelijker zijn. In mijn gedachten. Genuanceerder. In mijn uitspraken. Niet tegenstemmen om het tegenstemmen, maar ook instemmen, al is dat soms moeilijk. Ik denk dat het een verschil maakt. Ik wil het in ieder geval proberen.

http://tvblik.nl/24-uur-met-/rene-gude

Het maakt een wereld van verschil.

0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK