Ik weet niet voor jou

door Dagelijkse Dingen

Middelste maakt huiswerk. Geschiedenis. Ze vertelt me over de Grieken en Romeinen en dat die laatste maar nakkers waren. “Wat waren de Romeinen?”, proest ik. “Nakkers!” Ze rolt nog net niet met haar ogen als ze opsomt wat de Romeinen allemaal genakt hebben van de Grieken. Tot hun Goden aan toe. Maar dan wel met een andere naam. Nu rolt ze wel met haar ogen terwijl ze het rijtje opsomt. “Venus is dus eigenlijk Aphrodite, Jupiter Zeus en Mars Ares.” Ik knik, terwijl ik in mijn hersenen het kamertje zoek waar vijf jaar Grieks en Latijn in opgesloten zitten. Ik schuif naast middelste aan de keukentafel en kijk mee in haar geschiedenisboek. We besluiten dat die Romeinen maar een brutaal en praktisch volkje waren. Ze eigenden zich niet alleen toe wat niet van hen was, maar gaven er ook nog een eigen draai aan. “Beter goed gejat, dan slecht zelf verzonnen“, zeg ik. “Zou dat een spreuk uit de Romeinse Oudheid zijn?” Deze keer kijkt middelste me niet begrijpend aan. Zou ze weten wat jatten betekent?

Oudste fietst naast me. We zijn op weg naar school. Kleine man en ik naar die van hem, maar die ligt op de weg van die van oudste. Dus fietsen we samen. Haar blonde haren wapperen terwijl kleine man voor ons uit scheurt. Ze kletst de koude oren van mijn hoofd. “Ik weet niet voor jou“, hoor ik tussen alle regels door. “Ik weet niet voor jou?, proest ik. “Ja, ik weet niet voor jou.” Haar wenkbrauwen gaan een stukje de lucht in als ik vaststel dat dat geen goed Nederlands is. “Hoezo?”, zucht ze, waarop ik haar vraag de zin te ontleden. Ze denkt even na, terwijl ik alvast begin. “Ik weet niet…, wat weet je niet, er ontbreekt een stukje. Toch? En, voor jou… wat is er voor jou? En hoe valt dat samen met niet weten van… ja, van wat?” Oudste kan net zo met haar ogen rollen als middelste.

“Ik weet niet voor jou”, zegt ze dan, “maar dat is straattaal. Voor ons. Niet voor jou.” Ze wacht even. “Niet voor ouderen.” Au, denk ik maar zeg “O” en grinnik in de wollen kraag van mijn winterjas. Mijn bril beslaat ervan, maar voor ijdelheid ben ik vast ook te oud.

Kleine man heeft een nieuwe jas. Zelf uitgezocht. Zo eentje met bubbels en in het geel. Hij kijkt de dagen tot de levering om en valt nog net niet de postbode om de hals. Meteen passen. Hij is een jaar ouder, denk ik. Het gele Michelin-mannetje denkt hele andere dingen. Vooral dat er een mobiele telefoon in zijn binnenzak zou passen. Maar die heeft hij niet. Gelukkig wel een iPod, een ouderwetse die zijn moeder lang geleden als kerstcadeau kreeg. Heel hip, toen. Nog steeds, zie ik nu. Kleine man schuift de iPod in zijn binnenzak en doet zijn oortjes in. Met zijn heupen danst hij op iets dancerigs. Ik hoor de beat heel zachtjes. “Nu ben ik net een puber, mama.” Ik rol met mijn ogen en proest tegelijkertijd.

“En jullie houden me voor eeuwig jong”, zeg ik, tegen niemand in het bijzonder.
0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK