Kaas en kiezen.

door jasperina@hotmail.com

Mijn lief leefde gedurende zijn puberjaren op kaas. Hele kilo’s verdwenen naar zijn slaapkamer, vertelt mijn schoonmoeder nog steeds met veel plezier. Bij voorkeur na tien uur ’s avonds. Ook hier knagen mijn bloedjes van kinderen zich een stuk door de koel- en voorraadkast. Niet zelden grijp ik tijdens het avondeten mis, omdat tussendoor eieren zijn gebakken, feta-salade is bereid of tomaten zijn gesnoept. De kilo kaas die ik op zaterdag haal, redt ternauwernood de nieuwe week. Op woensdag sta ik alweer op de markt, mijn kinderen en lief de schuld te geven.

Kaasstop

Ze worden groot. Oudste mag zelfs stemmen vandaag. Een mijlpaal vind ik, dus ik zet haar op de foto voor het stembureau. Stom vindt ze, maar ik dreig met een kaasstop. Ik ben trots op haar. De afgelopen weken heeft ze zich vol overgave verdiept in de verschillende partijen en standpunten. Ze sprak erover met vrienden en met ons en stelde vragen die ook mij weer aan het denken zetten. Zoals met alles hinkte ik tot in het stemhokje op twee gedachten. Mijn hoofd vond het om het even en stond pal achter de programma’s van beide partijen, dus liet ik mijn hart het hokje rood kleuren.

MM movement

Waarom stem je niet strategisch, vraagt vriend L. in een app-groep waar de berichten over elkaar heen buitelen. Mijn antwoord is makkelijker dan mijn stemkeuze. Omdat ik geloof in de 5 millimeter movement én in Bruce: You can’t start a fire without a spark. Hoe goed is de opkomst van een partij als VOLT, met een nieuw en interessant geluid dat anders doet denken. Net zoals de Partij voor de Dieren dat heeft gedaan sinds ze in 2002 werd opgericht en in 2006 van Nederland het eerste land ter wereld maakte waar een dier- en milieuvriendelijk beleid in het parlement werd vertegenwoordigd. Kijk naar het belang van BIJ1 en de stem die ze laten horen voor radicale gelijkwaardigheid. Tegen de stroom in, dat zegt genoeg.

Vrolijke stip

Niks strategie op deze dag van de democratie. Urgentie, hoop en optimisme schudden wakker en zetten een stip op de horizon om naar te verlangen. Niks angst op deze dag van de vrijheid. Maar moed om te spreken en te twijfelen aan zekerheden waaraan we krampachtig vasthouden. Niks teleurstelling over hoe het was of hoe het gaat uitpakken. Maar vrolijkheid dat er zoveel te kiezen valt. Ik grinnik en denk aan mijn drie kaasverslindende monsters en kleur het vakje rood. Niks korte termijn.0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK