Kacheltje

door Dagelijkse Dingen

Hoewel al zo groot, een bijna tiener, ben je toch nog mijn kleine man. Woensdag was je spelen bij beste vriend T. en kwam ziek thuis. Zo wit als een tafellaken (ok√©, niet die van ons). Hoofdpijn. Geen trek. Je sliep de hele week slecht vanwege het verzetten van de klok. Heerlijke zomertijd, maar in praktijk was het ’s ochtends te vroeg om op te staan en ’s avonds ook om te gaan slapen. Bij elkaar opgeteld, viel je na vier dagen om.

Een kwestie van bijslapen? Maar het houdt aan, terwijl je de slaap nu toch wel meer dan hebt ingehaald. Griep dan? Je hoest, spuugt (ook al eet je niks) en legt ’s nachts mijn hand op je snel kloppende hartje. Ook de hoofdpijn wil van geen wijken weten. Stom! Driedubbel in deze onzekere weken. Ik probeer mijn moederhart gerust te stellen en sluip ieder halfuur de kamer binnen om naar je te kijken, aan je hoofd te voelen of een geruststellend grapje te maken.

Je klinkt helder maar moe. Slapen is alles wat je wilt. Geen Animal Crossing op de Switch, je nieuwe favoriete spel. Geen iPad en geen YouTube. Zelfs je pas gekregen nieuwe oude mobiel van oma – waarmee je al drie dagen rondliep in je broekzak ook al moest de sim-kaart nog gekocht – kan je gestolen. Ik mag af en toe voorlezen. Uit Harry Potter. Je luistert – anders dan normaal – stilletjes.

Ik denk aan toen je nog heel klein was en in je bedje lag te slapen. Het eerste halfjaar in onze slaapkamer en daarna op je eigen kamer. Vaak sloop ik een paar keer naar boven. Om naar je te kijken als je sliep. Om te kijken of alles wel goed ging. Check. Dubbelcheck. En nog een keer.

Mijn moederhart gerust. Voor even.

“Hoe voel je je, mop?”
“Moe.”
“Je bent een kacheltje. Wil je wat drinken?”
“Nee.”
“Wat eten dan?”
“Nee.”

“Mag het lichtje uit, mama.”
“Zeker mannetje, kom ik straks weer even kijken”
“Ja.”
“Wat doe ik van je?”
Houden.”

Illustratie uit het geweldige boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’.
1 Reactie
0

1 Reactie

Jimmy 14/05/2020 - 22:28

Och lieverds, beterschap met kleine man ūüĎ®

Antwoord

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK