Lieve zestienjarige

door jasperina@hotmail.com

Sweet sixteen? Je lacht en zegt dat je niet van even getallen houdt. Behalve dan als ze in gelijke combinaties verschijnen op je wekkerradio of op de klok van onze oven. ‘2020!’ roep je dan of ‘0707!’ Ik mis het altijd net maar jij vangt deze magische momenten dagelijks. Het zegt iets over hoe je naar de wereld kijkt. Denk ik. Want veel vertellen doe je niet. Je stoere buitenkant verbergt je dromerige binnenkant. Waar al je gedachten buitelen en zacht landen in de wolken die je hoofd bewonen. Naast je bed een dagboek om ze een stem te geven.

Je weet dat je alles met ons kunt delen
Zeg je.
Maar je kunt het zelf.
Vind je.

Selluf doen, dat riep je als peuter al
Selluf je jas dichtknopen.
Selluf de melk in je beker schenken.
Selluf je krullen wassen.

En nu, selluf uitdokteren hoe je laveert van kind naar volwassenheid
Nooit haast. Alle tijd. En stuck in het moment. Nog steeds. Terwijl de wereld om je heen raast en ongeduld zo vaak jouw deel is. Maar wie is er nou gek? Ook zonder haast buitel je door de tijd. Met grappen en gekke gezichten die je als geen ander kan trekken. Met eindeloos veel knuffels en een oeverloos geduld. Met benen die steeds langer worden. Op de atletiekbaan geef je me iedere dinsdag en donderdag je rug. Ik ging mee als stok achter jouw deur, maar weet inmiddels beter.

Doorzetten kun je als je geen ander
Mijn meisje van plastic. Zonder zuchten. Want waarom zou je? De wereld lacht naar je, ook als je ’s ochtends in alle vroegte op de fiets zit. Dan is de lucht roze en gakken de ganzen speciaal voor jou, terwijl ze uitrusten in het dauw van de ochtend. Je handen zijn koud want je wanten al weken kwijt, maar je verwonderbril heb je altijd op. Wondermeisje.

Sweet sixteen, vandaag
Sweet. Altijd al. Maar nu met XL-hoodies, stoere zilveren kettingen, Dr. Martins en eyeliner om de meest prachtige kijkers. En ik kan niet anders dan van je houden.

1 Reactie
1

1 Reactie

Mirjam 20/01/2022 - 23:17

Gefeliciteerd 🥰❤️

Antwoord

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK