Mantra voor mijn broer

door jasperina@hotmail.com

Het komt goed. Het is het eerste wat ik zeg als ik mijn armen om hem heen sla. Mijn beer van een broer. Hij kan toch zeker alles. Ik zeg het nog een keer. Voor mezelf. Voor mijn ouders die aan het bed zitten. Voor de magische wezens die tussen schemer en daglicht wensen laten uitkomen. Voor de zekerheid. Mijn broer knikt omdat zijn woorden blijven steken. Ze razen door zijn hoofd maar laten zich niet vormen tot zinnen die normaal gesproken van zijn lippen rollen.

Halve zinnen.
Niet eens.

Spraakwater sinds hij kan praten. Nu trekt hij alleen zijn linkerschouder omhoog. In zijn ogen trekken de buien voorbij, van verdriet, boosheid, angst tot een glashelder besef. Wat gisteren nog vanzelfsprekend was – en de dag daarvoor en de dag daarvoor en de dag daarvoor – is waar we nu naar verlangen. Armen die bewegen. Benen die dragen. Woorden die we bijna gedachteloos vormen.

Hij wil het wel. Maar hij kan het niet. Nog niet.
Een monitor houdt zijn hoofd en hart in de gaten.

De dag die we liever hadden willen overslaan gaat over in de nacht in de ochtend. Wakker voor de wekker. Een hartje op mijn telefoon. Van mijn broer. Toen onze moeder ziek was, belde hij op moeilijke momenten: Het komt goed zus. Als hij het zei kon ik niet anders dan het geloven. Nu tik ik de woorden voor hem. Ook zusjes kun je vertrouwen.

Hoe nu verder vanaf hier? Jij weet het wel. Waar ik pieker, ben jij al halverwege. Dezelfde denkrimpel op ons voorhoofd maar anders gebakken. Hoewel. Misschien spiegelen onze binnenkant en buitenkant wel.

Mijn lieve broer. Het komt goed.
We hebben de woorden even niet maar wel de liefde.


7 Reacties
5

7 Reacties

Marjolein Beijderwellen 26/01/2024 - 17:29

Veel sterkte! X

Antwoord
jasperina@hotmail.com 28/01/2024 - 20:17

Dankjewel Marjolein X

Antwoord
Rob 26/01/2024 - 20:03

Mooi…

Antwoord
Mirjam 27/01/2024 - 09:25

Lieverds, wij wensen iedereen de kracht en sterkte zodat je broer volledig zal herstellen.Dikke kus liefs Mirjam en Pim

Antwoord
jasperina@hotmail.com 28/01/2024 - 20:19

Dankjewel lieve Mirjam X

Antwoord
Ada 27/01/2024 - 23:45

Wat verschrikkelijk bericht hoop dat Bob zich terug kan vechten met de oefeningen die hij moet doen,ook voor z’n naasten allemaal veel sterkte,en een mooie toekomst,liefs Kees en Ada!

Antwoord
jasperina@hotmail.com 28/01/2024 - 20:19

Dank jullie wel! X

Antwoord

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK