Grote kleine man is vrij. De leraren van zijn school staken. Eigenlijk zouden we er ook moeten staan, maar J. vond de klimaatmars wel even genoeg. In gedachten dus en met iets van lichte schaamte sta ik achter ze, al die hardwerkende leerkrachten die alle dagen van de doordeweekse week onze kinderen onderwijzen. Dat ze gehoord mogen worden, minder bureaucratie en hogere salarissen. Dat het onderwijs een betere plek mag worden. Voor iedereen die er werkt. En voor onze kinderen. Dat straks ook een deel van die kinderen het onderwijs in wil en kan. Gek eigenlijk dat er waarschijnlijk niemand is die het belang van goed onderwijs niet onderschrijft en toch… genoeg reden om de straat op te gaan.

Grote kleine man bouwt een achtbaan, van houten knikkerbaan- en treinspoor-delen. Later wordt hij misschien wel achtbanen-bedenker van onmogelijke achtbanen. Die gaan dan wel duizend kilometer per uur. Voor mensen die dat durven. Eerst mogen de knikkers oefenen. Op een niet zo onmogelijke achtbaan. Tikkend rollen ze zigzaggend door de houten geultjes. Het klinkt gezellig. Over de achtbaan heen stap ik voorzichtig naar de Sonos-geluidbox om ons favoriete nummer van dit moment harder te zetten: “Dont stop me now” van Queen.

“Als ik dit nummer hoor, denk ik dat ik alles kan”, vertelt mijn achtjarige.
Ik knik: “Dat heb ik ook.”

Terwijl de knikkers opnieuw aan de niet zo onmogelijke afdaling beginnen, komt er een gedachte op in de achtbanen-bedenker:

Misschien was ik wel Freddy. In een vorig leven.”
“Tja”, twijfel ik hardop, “als je gelooft in reïncarnatie.”

We zijn er even stil van.

“Als dat zo is, ontdekken we binnenkort wel jouw talent in de muziekschool.”
“Ja”, antwoord de gereïncarneerde Freddy afwezig.
“Misschien was je vader wel Freddy in een vorig leven.”
Maar dat kan natuurlijk niet, wijst mijn zoon me terecht: “Papa heeft hem nog live zien optreden.”
“Oh ja.” Om te reïncarneren moeten dood en geboorte wel op logische volgorde plaatsvinden.

Terwijl J. aan een uitbreiding van de achtbaan bouwt, bedenkt hij alvast een naam voor de achtbaan die hij later gaat bedenken: Queen. Ik vind het een goed idee en kan het niet helpen een beetje te smelten bij de aanblik van vandaag.

“J. weet je dat ik heel veel van je hou?”
“Oke.”
“Hou je ook veel van mij?”
“Ja, maar ik ben nu even bezig met mijn achtbaan.”

Talent moet je niet teveel in de weg zitten. Net als dromen. Zaadjes zijn het. Van mogelijke bloemen. In alle mogelijke kleuren. In alle mogelijke maten. Van beroemde zanger tot achtbaan-bedenker of misschien wel leraar.  Met het juiste zetje is niks onmogelijk. Toch? Behalve dan dat ik ooit in die onmogelijke Queen-achtbaan stap.

I’m a shooting star, leaping through the sky
Like a tiger defying the laws of gravity
I’m a racing car, passing by like Lady Godiva
I’m gonna go, go, go
There’s no stopping me
0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK