“Vanaf de Hoornsestraat, mama.” Hij fietst vlak voor me en onderhandelt. Ik trek mijn muts iets dieper over mijn voorhoofd want het regent en denk na. “Tot aan de kruising dan”, komt hij me al tegemoet. Wie zwijgt, twijfelt, denk hij vast. Hij kent me.

We oefenen. In het voorjaar gaat hij alleen naar school fietsen. Daar kijkt hij al heel lang naar uit. Niet zozeer vanwege het fietsen. Niet zozeer vanwege het alleen. Hij verheugt zich op de mobiele telefoon die hij dan eindelijk krijgt van ons. Geen dag te vroeg, eerder een jaar te laat volgens mijn bijna tiener. Dus oefenen we. “Dit laatste stuk kan ik makkelijk zelf”, vond hij vorige week. “Dat denk ik ook”, antwoordde ik, “alleen moet je moeder ook nog oefenen.” Verbaasd remde hij af. “Oefenen in loslaten”, legde ik uit. “Oooh“, versnelde hij alweer de trappers. “Echt iets voor moeders”, hoorde ik hem hardop mopperen, “vaders zijn daar veel beter in”.

Vandaag fietst hij zo hard dat ik hem niet kan bijhouden. Een gele punt in de verte. Hij passeert een grote container die in de lucht wordt getakeld maar netjes blijft bungelen als mijn rijkdom er rechts omheen draait. De afgesproken kruising komt in zicht. Ik zet mijn versnelling een tandje hoger in de hoop op een kus. Maar hoewel hij eerst netjes naar links kijkt en dan nog een keer naar rechts, kijkt hij niet meer achterom. “Oefenen”, spreek ik mezelf streng toe terwijl ik toch niet afsla maar nog een stukje de gele stip volg. “Hoe weet ik nou dat hij straks echt op school is”, sis ik verontwaardigd terug. Geen antwoord. Op de hoek kan ik niet verder. Tenminste niet zonder gesnapt te worden door mijn kind en ik hoor in gedachten al zijn verontwaardigde stem. Ik hou van je, denk ik dus maar en ik zwaai naar niemand in het bijzonder.

Op de terugweg waait de harde wind de muizenissen uit mijn hoofd. Ik denk aan oudste die bij het ontbijt hardop bedacht dat ze over een jaar officieel volwassen is. “18 jaar“, lacht ze bij het idee. Ik schenk koffie in en denk na. “Maar ik blijf wel nog bij jullie wonen hoor”, stelt ze me gerust. Wie zwijgt, twijfelt, denkt ze vast. Ze kent me.

Opvoeden is oefenen. Oefenen in loslaten. Oef.

0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK