Sanda Dia

door jasperina@hotmail.com

Lief legt de krant naast zich neer en zucht: ‘Ik vind de wereld maar stom’.
Ik knik.

Het was vandaag een krant waarvan de moed je in de schoenen zakte. Over een jongen die stierf tijdens zijn ontgroening. Sanda Dia, zoon van een Senegalese immigrant. Op de foto kijkt hij onweerstaanbaar knap en vrolijk de wereld in. En ik lees over advocaten en ouders met geld die wat er gebeurde in doofpotten willen stoppen. Het afschuiven op alles, behalve hun oorverdovende falen om kinderen op te voeden die hier nooit aan mee zouden doen. Een jongen bedwelmen met drank om hem vervolgens over het randje te duwen. Tot hij dood was. Er was een filmpje van gemaakt. ‘Lachen man’. Maar dat had het bestuur laten vernietigen. Hun eerste reactie.

Het gebeurde in België. Bij een vereniging van zonen en dochters van succesvolle Belgen. Zij zagen zichzelf als de toekomstige elite van het land, aldus de krant. Ontgroenen als vuurdoop voor gewetenloos gedrag. Anderen kleineren en schade toebrengen als ritueel. Om vervolgens te leren dat de puinhoop aan gevolgen aan anderen is om op te ruimen, recht te praten en af te betalen. Lessen die ze meenemen naar hun toekomstige banen als advocaten en bestuurders.

Ontgroenen. Ook in Nederland gebeurt het nog steeds. Seksisme, fysiek geweld en vernederingen. Hersenloos kuddegedrag. Met de onvermijdelijke misstanden die elk jaar weer de krant halen. De reacties vormen een ingesleten vinyl plaat van verbazing, toedekken en gelederen die sluiten. En er verandert niks. De aanmeldingen voor studentenverenigingen zijn onverminderd veel. Goed voor je netwerk. Voor later.

Ook Sanda Dia liet zich zand in de ogen strooien. En ze walsten over zijn grenzen tot hij stierf. Durft iemand te zeggen dat je hier vrienden voor het leven maakt? En sinds wanneer is de prijs voor vriendschap zo hoog?

De krant ritselt en praat me verder bij over de toeslagenaffaire en leugens van Stichting van Lienden.
Ontgroenen als vuurdoop voor gewetenloos gedrag. Goed voor je netwerk. Voor later.

Het Parool plaatste mijn blog over Sanda Dia op 15 oktober 2021.

0 Reactie
0

Laat een reactie achter

Dagelijkse Dingen maakt gebruik van cookies voor het optimaal functioneren van de website en voor het verzamelen en analyseren van statistieken. OK